Communicatiebelemmeringen En Relatieontbinding
Niet gezien worden door ouders, of niet gekregen hebben van je ouders waar je op dat moment behoefte aan had, werkt door in je volwassen leven. Laat duidelijk zijn dat de intentie van ouders naar kinderen in vrijwel alle gevallen goed was/is en toch kan een kind gemis en uitsluiting ervaren.
Als de ex-partner het gevoel heeft dat hij/zij niet serieus wordt genomen of vindt dat hij/zij niet gezien wordt en jij weet dat het een oud thema is uit zijn/haar heel jonge jaren, dan voel je meer begrip en mildheid bij waarom hij/zij zo reageert. Wat een betere communicatie weer ten goede komt tussen partijen.
Slechte Communicatie In Relatie
Communicatie is altijd tussen minimaal 2 partijen, tenzij het een intern dialoog betreft. Om met bijvoorbeeld je ex-partner te communiceren, wil je onderzoeken of hij/zij open staat voor communicatie door middel van het stellen van open vragen. Open vragen zijn vragen die heel lastig zijn te beantwoorden met alleen ja of nee.
zijn open vragen. Belangrijk is dat open vragen worden gesteld uit een zuivere belangstelling voor de ander, zonder aannames te maken of te veroordelen. Wat vooral vermeden dient te worden voor een verbindende communicatie zijn woorden als ‘altijd’ of ‘nooit’ en ook het woord ‘maar’. Als scheidingsbemiddelaar/mediator kom ik in het werk als scheidingsbemiddelaar veel cliënten tegen die communiceren met altijd en/of nooit en maar.
Wat is er aan de hand, vroeg ik. Frits barstte los en zei dat Saskia nooit wilde praten en altijd wat anders ging doen als hij het gesprek aan wilde gaan. Hierop sprong Saskia uit haar vel en riep: ‘Maar dat is niet zo Frits, als ik wil praten met jou loop je altijd boos naar buiten en ben je heel de avond weg.’ Ze blijven verwijten maken naar elkaar.
Communicatiefouten En Relatie-uitdagingen
Tot slot: verbindende communicatie is sowieso moeilijk, zeker met een ex-partner waarmee men een heel verleden heeft met veel emoties. Communiceren met je ex gaat om respect, onderzoek naar de eigen behoeftes en behoeftes van de ander. En vooral geen oordelen en aannames vooraf. Als mediator kan ik jullie hierbij helpen, neem gerust contact op voor een gratis kennismaking.
Relaties worden niet zomaar slecht. Uit onderzoek blijkt dat er vier patronen zijn die zorgen voor een slechte relatie. Ze voorspellen zelfs een relatiebreuk. Het fijne is: patronen kun je veranderen. Dit zijn de patronen en tips om een slechte relatie te verbeteren. John Gottman, een psycholoog aan de Universiteit van Washington, bestudeerde meer dan tweeduizend huwelijken.
De vier gedragingen staan niet los van elkaar. Elk gedrag plaveit de weg tot een van de andere gedragingen. Heb je een slechte relatie of wil je dat voorkomen, dan kun je deze gedragingen veranderen: Kritiek geven op je partners persoonlijkheid of karakter, meestal met de bedoeling te bevestigen wie fout is en wie goed, zorgt voor een slechte relatie.
Gebrekkige Communicatie En Relatieontbinding
Je bent erop uit hem te beledigen of te kleineren. Voorbeelden van minachting zijn: Scheldwoorden gebruiken: looser, dikzak, bitch, dom wijf, eikel. Vijandige humor, sarcasme, bespotten. Lichaamstaal en geluiden: sneren, met je ogen rollen, tsss-geluiden. Als je defensief reageert, zie je jezelf als slachtoffer van je partner. Voorbeelden van defensief reageren zijn: Excuses verzinnen, de oorzaak van een probleem buiten jezelf leggen, zoals: ‘Het is niet mijn fout, ik kan er niets aan doen.’ Kruislings klagen: De klacht van je partner beantwoorden met een tegenklacht of kritiek en daarbij negerend wat je partner zegt.
‘Ja, maar jij was gisteren te laat thuis.’ ‘Ja maar, ik heb al zoveel gedaan.’ Jezelf herhalen zonder aandacht te schenken aan wat de ander zegt. Zielig doen: ‘Het is niet eerlijk’. Je terugtrekken betekent dat je uit contact gaat, ofwel achter je muurtje gaat zitten. Dit kan een poging zijn conflict te vermijden, maar het straalt afkeuring, desinteresse, afstandelijkheid uit.
In jezelf gaan mopperen. IJzige kou uitstralen. Van onderwerp veranderen. Je partner negeren. Benoem specifiek wat je dwars zit en wat je wilt. ‘Toen X gebeurde voelde ik Y, ik wilde Z’. Bijvoorbeeld: ‘Toen ik thuis kwam uit werk stond er veel vieze vaat op het aanrecht. Ik voelde me teleurgesteld.
Je partner valideren: laten weten wat je begrijpt van wat hij/zij zegt. Laten weten dat je zijn/haar gevoelens begrijpt, dat je door zijn/haar ogen kunt kijken. Waardeer je partner. Geef vijf keer vaker positieve feedback dan negatieve. Neem verantwoordelijkheid: wat kan ik hiervan leren, wat kan ik anders doen? Herschrijf je script: vervang gedachten over gelijk hebben en in je recht staan of slachtofferschap door gedachten van waardering en verantwoordelijkheid.
Relatieverslechtering Door Communicatieobstakels
Oefen met het uitschakelen van je defensiesysteem. Laat je partners klachten voor wat ze zijn: woorden en gedachten, waaronder behoeften schuilen. Je hoeft niet elke behoefte te vervullen, je partner mag teleurgesteld zijn als het niet gaat zoals hij/zij wil. Empathie is vaak genoeg. Misschien heb je genoeg aan bovenstaande tips, maar het kan zijn dat jullie in hardnekkige patronen zitten.
Je versterkt elkaars gedrag. Als de terugtrekker achter zijn muur vandaan komt en gaat luisteren, inleven en erkennen en de ‘aanvaller’ verzacht en zijn gevoelens en behoeften geweldloos kan uiten, kan er weer verbinding ontstaan. Doordat de emoties hoog oplopen, kan het moeilijk zijn dit te veranderen. Relatietherapie kan dan helpen om weer echte verbinding te krijgen en je gewaardeerd, gezien en belangrijk te voelen voor de ander.
Je voelt je niet gehoord, niet gezien en niet gewaardeerd door je partner. Het lukt niet om ruzies op te lossen en dezelfde onderwerpen komen steeds maar terug. Heel irritant en vervelend. De sfeer en de liefde in de relatie gaat daardoor snel achteruit. Vroeger konden jullie over alles praten, maar de laatste tijd lijkt het wel of jullie overal ruzie over krijgen.
Communicatieverwarring En Relatiefrictie
Hoe moet het nu verder? Moeten jullie dan maar uit elkaar? Of kun je deze negatieve bekijk deze site spiraal nog omdraaien, en de communicatieproblemen oplossen? Als het gaat om ruzie in je relatie, gaat het vaak om luisteren. Luisteren naar de ander, waarbij je jezelf in de schoenen van je partner zet.
Wat bedoelt je partner eigenlijk? Begrijp ik hem/haar wel? Hoe komt het dat mijn partner zich zo voelt? Kan ik emoties herkennen bij mijn partner? Maar meestal proberen we juist onszelf te beschermen tegenover je partner. Je wilt niet dat je nog eens gekwetst wordt of dat je partner dingen zegt die jou pijn doen.
Communicatieve Spanningen En Relatie-erosie
Je bent bezig met bedenken of je het er wel mee eens bent wat je partner zegt. Of dat het wel waar is wat je partner zegt. Helaas kunnen onze hersenen niet tegelijk luisteren en bedenken wat je er zelf van vind. Je kunt in verschillende giftige patronen terechtkomen waardoor ruzie in je relatie ontstaat.